Vintergatans vårdcentral utökar och öppnar lättakut

/ / Okategoriserade

 

Legevisitten öppnar länets första så kallade lättakut där du kan få hjälp med enklare akuta besvär som du haft i högst två veckor. Om man är i behov av mer omfattande utredningar ska man söka vårdcentralen precis som man gjort tidigare.
– Om inget oväntat inträffar ska lättakuten vara igång veckan innan midsommar, säger Petter Nordenhäll, verksamhetschef på Vintergatans vårdcentral.

Legevisitten har sin vårdcentral i Vintergatans köpcenter. På entréplan i samma center byggs nu Studieförbundet vuxenskolan, om till en lättakut där också provtagningen kommer att finnas, vilket innebär att Vintergatans vårdcentral kommer att ha verksamhet på två våningsplan.
– Det finns tre anledningar till att vi gör den här satsningen. Först och främst vill kunna ge våra patienter en bättre service och bli mer tillgängliga. Genom att arbeta mer strukturerat med de enklare akuta åkommorna ska vi också få mer tid för övriga patientgrupper på vårdcentralen, säger Petter Nordenhäll.

Ska frigöra tid
Målet är att en snabb hantering av patienter med mindre besvär ska frigöra tid till patienter med större vårdbehov. Vi har också vuxit i både personal och antalet listade och får inte längre plats i våra nuvarande lokaler.

– Lättakuten är en del av vårdcentralen och kommer att bli en halvdigital strukturerad drop-in mottagningen som enbart har öppnat under kontorstid, förklarar han.

Lättare akuta besvär
Där kan de med lättare akuta besvär söka hjälp exempelvis allergi, halsont, huvudvärk och öronbesvär. Man behöver inte ringa innan. Inne på mottagningen kommer det finnas två skärmar där patienten får trycka in vilket besvär man söker för. Patienten får vara mer aktiv men den kan bara gå dit för en åkomma i taget.
Patienten får därefter träffa en sköterska som bedömer om det finns behov av kontakt med läkare, annan undersökning eller rådgivning.

När lättakuten är klar flyttar också hela provtagningen ner till entréplan.-
– På det här sättet kan vi ta hand om alla våra patienter på ett rationellt och smart sätt, med rätt resurser på rätt plats.

Testat på andra håll
– Det här arbetssättet har Legevisitten använt och utvärderat på andra vårdcentraler i landet. Där har det lätt till minskade telefonköer och patienterna upplever att de är mer delaktiga och vi mer tillgängliga.
– Om inget oväntat inträffar ska lättakuten vara i gång veckan innan midsommar, säger Petter Nordenhäll.